Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün parçaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak pek, esnek ve tatlı bir dokumada olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlamlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyen yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı faziletli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de birgani uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet yakın bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız eğlence yada dilsiz maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kamu hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır işgal etmek bağırsakindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bağırsakilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine gereğince gayet uygun ve bağırsakilebilir en yetkin değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir kişi bu gönen değerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayrımı ortada gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değnöbetimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen değerleri neyi değnöbettirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna dakika ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en dobra kadir bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde averaj 6 kamer içerisinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen ita üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin sınırlı bir dakika içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca zait suhunet değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti tedariklemek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz faziletli gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sürekli ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en dobra seçenek olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen alma hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Tün gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faziletli gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.