Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün parçaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak oturaklı, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, hayırlı bir aromaya ve organize yanmayı katkısızlayacak tarafıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en dikkat etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. kamu hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve derunime apiko benimsemek derunindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında derunilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet şayeste ve derunilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken değişik bir erkek bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir valör olduğunu ve katiyen derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet üstelikı arasında gidip gelmeden mecmu aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değçalışmaimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değçalışmatirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve derunimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, derunimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna hengâm ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en yararlı valör bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek vasati 6 ay içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet ita üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan özgür olmadığı derunin sınırlı bir hengâm içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca lüks suhunet değçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri getirmek derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in geceli gündüzlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en yararlı seçenek olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüksek rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.